Wat zijn de voordelen voor mij als eigenaar?

Verlaagde tarieven

Wanneer je jouw woning verhuurt aan De Noorderkempen, heb je recht op onderstaande verlaagde tarieven:

  • Verlaagd tarief onroerende voorheffing: je komt in aanmerking voor een verlaagd tarief op de onroerende voorheffing → 2,4% in plaats van 3,97%
  • Verlaagd btw-tarief: je hebt recht op een verlaagd btw-tarief bij de bouw of aankoop van een nieuwbouwwoning → 12% in plaats van 21%. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je de woning wel voor minstens 15 jaar aan ons verhuren. Wanneer je een woning sloopt en heropbouwt, heb je recht op een btw-tarief van 6%. Dit tarief is geldig tot en met 31 december 2023. Nadien moet je je woning voor 15 jaar aan ons verhuren om van dit verlaagd btw-tarief te kunnen genieten.
  • Gunsttarief registratierechten: wanneer je een woning koopt en deze daarna verhuurt aan ons, heb je recht op een voordeeltarief → 7% in plaats van 12%. Je dient de woning binnen 3 jaar na aankoop voor minstens 9 jaar aan De Noorderkempen te verhuren.

Als je jouw woning gaat renoveren en deze daarna verhuurt aan ons, heb je ook recht op heel wat premies. Meer informatie hierover kan je opvragen bij De Noorderkempen.

 

Verhuur- & betaalgarantie

Het verhuren van een woning is niet altijd evident. Het kan zijn dat je niet meteen een nieuwe huurder vindt, waardoor de woning lang(er) leegstaat. Of je vindt een huurder, maar die betaalt de huurprijs niet volgens de gemaakte afspraken (of helemaal niet). Wanneer je de woning aan ons verhuurt, garanderen wij dat je een huurcontract hebt van minstens 9 jaar en dat je maandelijks de betaling van de huurprijs van ons ontvangt. Ook wanneer de woning leegstaat of wanneer de onderhuurder niet aan ons betaalt. Die garantie bieden we je.

 

Leegstand vermijden

Door je woning te verhuren aan De Noorderkempen, zorgen wij ervoor dat de woning bewoond wordt. Als een huurder de woning verlaat, gaan we meteen op zoek naar nieuwe bewoners. Hierdoor blijft de woning nooit lang leeg staan en vermijd je leegstandsheffing te moeten betalen.

 

Garantie goede staat van je woning

De Noorderkempen geeft je de garantie dat jouw woning op het einde van de huurovereenkomst in een goede staat wordt teruggegeven aan jou. Dit doen we door onze huurders goed te begeleiden. We houden hierbij wel rekening met een normale gebruiksslijtage.

 

Maatschappelijke relevantie

De laatste jaren wordt het voor steeds meer mensen moeilijker en moeilijker om een betaalbare woning op de privémarkt te vinden. Hierdoor worden de wachtlijsten voor een sociale woning langer en langer. Door jouw woning te verhuren aan De Noorderkempen, kunnen wij een alleenstaande of een gezin een betaalbare en kwaliteitsvolle woning aanbieden.